• News / Presse

    Novosti

Nemačka je osudjena zbog previše nitrata u podzemnim vodama - My Data Plant pojednostavljuje uredbu o djubrivima

Lüdinghausen, 02.07.2018. Poljoprivednici mogu da koriste My Data Plant servis da prate njihova polja i ispunjavaju uredbe o đubrivima. Sa novom tehnologijom: Na internet portalu www.mydataplant.com/portal, mere đubrenja za individualne delove polja mogu biti tačno izračunate. Oni se onda automatski implementuju na traktor i aplikacionu tehnologiju na polju. Na taj način poljoprivrednikove potrebe za đubrenjem su osnovne i opravdane; značajno manje nitrata ulazi u zemlju. Osim toga, ograničena količina može biti distibuirana i mnogo optimalnije raspoređena. U zavisnosti od zone, poljoprivrednici mogu da đubre u manjoj ili većoj količini. Kao rezultat imamo više homogenih zaliha i manju potrošnju koja ide do 15 posto uštede đubriva. Poljoprivrednici takođe automatski mogu da dokumentuju svoje mere đubrenja na portalu. Ovi podaci će kasnije biti dostupni u svakom trenutku.

Prošle nedelje, Nemačka je osuđena zbog preterane količine zagađenosti nitrata u podzemnim vodama. Prema Evropskom sudu pravde, Nemačka je uzela premalo mera za rešavanje ovog problema. Međutim, presuda se odnosila na status iz 2014. Danas, četiri godine kasnije,poljoprivrednici su dobro napredovali zahvaljujući novim procedurama.

Zakon o đubrenju,koji je na snazi od 1. juna 2017. je doneo mnoge promene. Glavni zadatak ovog zakona je povećanje efikasnosti, poboljšanje zaštite voda i smanjenje emisije amonijaka. Na primer, ograničava se količina i aplikacioni period đubrenja. Pored toga, poljoprivrednici mogu da dokumentuju njihove aktivnosti uz vrlo malu količinu napora.

Inovacija u poljoprivredi donosi mnogo novosti. Danas,postoji mnogo više tehničkih načina da se oplodi zemlja u zavisnosti od potreba.Trenutna tehnologija to omogućava, zasnovana na satelitskim podacima, da uoči mesta gde je potrebno đubrenje. My Data Plant je dobar primer. "Odluka Evropskog suda za pravdu protiv trenutne države o količini nitrata u podzemnim vodama u 2018. mogla je proizvesti drugačije rezultate," kaže Stephan Poppe, šef inovacije i razvoja iz  Kleffmann Group.